BELÉPÉS  
KAPCSOLATFELVÉTEL
 
MOBILAPP  
KIPRÓBÁLOM DÍJMENTESEN

Játékos mozgás- és koordinációfejlesztésSajnos, nem is olyan természetes dolog, hogy egy kisgyerek szépen járjon, mozogjon, beszéljen, írjon-olvasson… A szülés során számos olyan kisebb-nagyobb trauma éri a babát, ami később mozgásbeli, érzékelési vagy egyes szellemi funkciók teljes vagy részleges kiesését is okozhatja. A Gézengúz Alapítvány szakemberei és módszerei azokon a piciken próbálnak mielőbb segíteni, akiknél a születés nem volt zökkenőmentes és később hátrányba kerülhetnének…

 

A Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért 1990-ben alakult a születési rendellenességekkel születő vagy eltérő fejlődésmenetű gyermekek gyógyítására, rehabilitációjára. A gyermekrehabilitációban különösen sok eszközt használnak a mozgásterápia hatékonyságának növelésére. Ez szükségszerű, gyermekek esetében pedig egyenesen elengedhetetlen, hiszen a terápiára legérzékenyebb hat év alatti korosztály az aktív mozgásterápiára leginkább játékosan motiválható. A kisgyermekek esetében olyan eszközökre van szükség, ami a terápia hatékonyságát növeli, egyben megfelelően biztonságos és nem utolsósorban játékos is.

A helyzet- és mozgásérzékelés legelső és legfontosabb szerve a vesztibuláris rendszer. Ez a különös analizátor dolgozza fel a külvilág mozgásingereit már a méhen belüli időszaktól, így a ma használt terápiás eljárások is a vesztibulum ingerlésével végzik a mozgásérzékelés és -kivitelezés javítását, továbbá a prekognitív funkciók aktivizálását. Ennek a felismerésnek és a sokéves szakmai tapasztalatnak köszönhetően került kifejlesztésre egy új mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz, a "HUPLE"-félgömb, amely több terápiás eszköz funkcióját egyesíti magában.

Mozgásharmonizáló félgömb

Újdonság, mert mostanra vált valóra az a régi álom, hogy széleskörűen alkalmazható eszközzé váljon, és mégis régi, mivel több mint tizenöt éve használja Alapítványunk sikerrel a sérült gyermekek terápiája során. A "HUPLE"virágot szimbolizáló, képességek örömteli kibontakoztatására, fejlesztésre és terápiára szolgáló eszköz.

Mind méretében, mind pedig anyagában a mai egészségügyi előírásoknak megfelelően kialakított félgömb. E forma lehetővé teszi, hogy elmozdulhasson a tér minden irányába, így egy folyamatosan változó ponton támaszkodva minden pillanatban követi a benne levő gyermek elmozdulásait. Fontos, hogy egy olyan átmérőjű eszköz álljon rendelkezésre, amelybe már újszülöttkortól belefektethető a csecsemő, később pedig ülve és állva egészen a kisiskolás korig tudja használni a gyermek, szükség esetén megkapaszkodva a szélében, ami sérült idegrendszerű kicsik esetében nagyon lényeges. A biztonságosság szempontjából fontos a csúszásmentesség, továbbá a felbillenést megakadályozó egyéb kiegészítő elemek beépítése.

Javítja a koordinációt

Újszülöttet belefektetve biztonságos, ellazult háton fekvést biztosít számára.. Ez elősegíti az adaptációt, javítja a korai spontán mozgások hatásának észlelését, így támogatja az idegrendszer fejlődését.

Mivel a csecsemő fekvése a "HUPLE"-ban az anyaméhben elfoglalt helyzetre hasonlít, a fiziológiásan enyhén kifotikus hátú fiatal csecsemő nem billen meg a hátán, így vesztibuláris ingerlésére, hintáztatására relaxált helyzetben nyílik lehetőség. Ez mozgásszabályozási zavarral küszködő csecsemőnél különösen lényeges, hiszen náluk a stabil háton fekvés vízszintes felületen jóval nehezebben alakul ki, mivel ezt akadályozza a kóros izomtónus, továbbá a fennmaradt kóros reflexek által előhívott kóros mozgások. Az ő esetükben a stabil háton fekvő helyzetben végzett vesztibuláris ingerlésre nem csak az első hónapokban, hanem később is nagy szükség van. Ez a technika hozzásegíti a csecsemőket a komfortosabb sajáttestélményhez, nyugodt ébrenléti időszakokat biztosít, és az akaratlagos mozgások beindítása segíti a megfelelő szem-kéz koordináció kialakulását.

A "HUPLE" már a kora gyermekkortól folyamatos mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít megéreztetni a testsúly tudatos áthelyezését, illetve a törzs aktív stabilizációját, ami a jó egyensúly és a harmonikus mozgáskoordináció alapja.

Szárazföldön és vízben is használható

Terápiás használatakor kiaknázzuk a központi idegrendszeri hatásmechanizmust, a vesztibuláris rendszer ingerlését, a feedback- mechanizmus felerősítésén keresztül a mozgásérzékelés javulását, és ezáltal a helyes testtartások és -elmozdulások megéreztetését. Az eszköz sok segítséget jelent a vertikalizáció, azaz a függőleges, antigravitációs testhelyzetek kialakítása és javítása során is. Amint lehet, megkezdhetjük benne a dinamikus, adaptív ülés kialakítását, amelyet a fokozatosság figyelembevételével passzívan és aktívan, illetve kapaszkodással és anélkül is gyakoroltathatunk.

Jó tudni: mozgásszabályozási zavaroknál fontos a dinamikus ülés feltételeinek javítása, tehát a medence-törzs-fej stabilizáció és koordinált elmozdítás kialakítása, mely a függőleges egyensúlyozás és a törzsmozgástól független finom motorika alapja. Később a készségek javulásával és a mozgás ügyesedésével állásban is el lehet benne kezdeni az összetettebb koordinációs feladatok gyakorlását.

Anyaga és felépítése folytán vízben is használható. Belsejébe vizet merve - a beleengedett víz mennyiségétől függően - a "HUPLE" tehetetlensége, mozgékonysága igény szerint befolyásolható. A víz emellett nagyobb mozgásszabadságot biztosít, hiszen ebben a közegben a forgás és billenés horizontális elmozdítással is kiegészíthető.

Fontos! A félgömb használatával növelhető a mozgásbiztonság, ezáltal javul az önbizalom is, mely minden gyereknél fontos, különösen pedig annál, akinek fejlődése eltérő ütemű.

Az eszköz spontán kreativitást életre hívó, érdekes játék, ezért bölcsődékben, óvodákban, iskolákban is jól használható, kórházak gyermek- osztályaira, családi otthonokba és védőnők, gyógypedagógusok, gyógytornászok kelléktárába is ajánljuk.

A "HUPLE" mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz szerencsére mára már mindenki számára elérhetővé vált.

 dr. Schulteisz Judit, gyermekorvos és Bacsó Piroska, gyógytornász

2013-09-27
 
Írta: informed.hu
 
Rovat: mozgás

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

TECHNIKAI SEGÍTSÉG
SZAKMAI SEGÍTSÉG
óvoda | óvodás gyermek | óvodai élet | óvodapedagógusok honlapja | óvodapedagógus alkalmassági vizsga | óvodapedagógus munkaköri leírása | óvodapedagógus portfólió | óvodapedagógus ponthatár | óvodai információk | óvodai cikkek | óvodai folyóirat | óvodai magazin| óvodai adminisztráció | letölthető anyagok | óvodai dokumentumok | óvodai portál | óvodai iratminták | óvodai módszertár | óvodavezető portál | óvónők szakmai weboldala

Játékos mozgás- és koordinációfejlesztés

Technikai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Szakmai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Hírlevélre feliratkozás
Név:
Intézménynév:
E-mail:
Beosztás:
Telefon:
 
  OK  
Belépés
E-mail:
Jelszó:
 
  Belépés