BELÉPÉS  
KAPCSOLATFELVÉTEL
 
MOBILAPP  
KIPRÓBÁLOM DÍJMENTESEN

Az óvodák feladatai, lehetőségei a koronavírus-járvány idején



Milyen lehetőségei vannak az óvodavezetőnek a távmunka kialakítására? Melyek a hasznos teendők járványügyi veszélyhelyzetben? Hogyan segíthetik az óvodapedagógusok az otthonmaradt gyermekek nevelésében a szülőket? Számos, égetően fontos kérdés, amelyek megválaszolására eddig igen csekély központi útmutatás létezik. Óvodavezető szakértőnk tanácsait olvashatják.

 koronavírus, óvoda

v

Rendkívüli időket élünk. Olyat, amiben sem országos, sem helyi, sem egyéni szinten nincs tapasztalatunk. Intézményvezetőként is teljesen új feladatok hárulnak ránk a koronavírus-járvány idején. Egyrészről védeni az óvodánkban járó gyermekeink, valamint dolgozóink egészségét, életét, másrészről valamilyen szinten irányítani, koordinálni a kialakult helyzetet. Az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli digitális munkarendjét alakították ki, de mi van az óvodák esetében?

Dr. Maruzsa Zoltán a köznevelésért felelős államtitkár március 14-én bejelentette, hogy az önkormányzatok hatáskörébe utalja az óvodák működtetésével kapcsolatos feladatokat. (Valószínűleg a nem önkormányzati óvodák a saját fenntartójuknál maradtak.) Az önkormányzatok többsége az első héten fokozatosan szervezte meg a gyermekek ellátását, a legtöbb esetben központi ügyeletet szervezve, hiszen vannak olyan szülők, akik a koronavírus elleni hatékony védekezésben közreműködnek, így a gyermekeik napközbeni ellátását nem tudják megoldani. Az ügyeletes óvodában dolgozók számára biztosítani kell a védőfelszerelést, az étkeztetést, a biztonságos tereket. A dolgozók beosztásánál javasolt a 20–55 éves életkor. Kerüljük a krónikus betegek és a kisgyermekes kollégák ügyeletes óvodába való beosztását is.

Munkajogi kérdések

A kialakult helyzet számos munkajogi kérdést is felvet, amire jelenleg az óvodák tekintetében nincs konkrét válasz. Bízom benne, hogy az illetékes minisztériumok ezzel kapcsolatosan előbb-utóbb adnak konkrét útmutatást.

A járvány Magyarországon jelenleg a csoportos megbetegedések fázisában van, de nem kerülhetőek el a tömeges megbetegedések. Ezért maradjon mindenki otthon, csak nagyon indokolt esetben hagyjuk el lakhelyünket!

Nem tudjuk, meddig tart a járvány. Valószínű, hogy több hónapba kerül, amíg helyre áll a normális élet. Számítani kell arra, hogy a nyári időszakban üzemelni fognak az óvodák, a dolgozók szabadságát az eddigi szokásrendtől eltérően kell kiadni, a nyári karbantartások a járvány enyhülése után történnek, vagy teljesen elmaradnak. Erre a helyzetre érdemes többféle tervet kidolgozni.

Milyen lehetőségeink vannak az elkövetkezendő időszakban?

Az óvodákban is alkalmazható bizonyos tekintetben a home office munka:
– Elektronikus formában a szülők segítése az otthoni elfoglaltság tartalmas megtervezésében
(például: otthoni tevékenységek ajánlása, linkek továbbítása, pedagógiai tanácsok).
– Szabályzatok, dokumentumok aktualizálása.
– Innovációk kidolgozása.
– Jó-gyakorlatok összeállítása.
– Projektek kidolgozása.
– Új szakkönyvek felkutatása.
– Hálózatépítés, konzultáció más intézményekkel.
– Videokonferenciák megtekintése, összefoglaló továbbítása.
– Önképzés (például: digitális területen).

Ezek elvégzése munkavégzésnek számíthat, amelyet az intézményvezető igazolhat. A technikai dolgozók tekintetében az intézményvezető, a fenntartó és a dolgozó közös konszenzusát javaslom. (Természetesen a járványhelyzet függvényében.)

Hasznos teendők

Az intézményvezető felelőssége, hogy a fenntartóval, az intézmény dolgozóival folyamatos legyen a kapcsolat, ezért aktualizáljuk a telefonszámokat, az e-mailcímeket, ha lehetőség van rá, hozzunk létre azonnali üzenetre alkalmas online csoportokat. A szülők tájékoztatására folyamatosan frissítsük az intézményi honlapokat. Időben tájékoztassuk a szülőket a fontos események elmaradásáról, módosulásáról, módjáról (például: óvodai beiratkozás.)

Figyeljük az Oktatási Hivatal, az Emberi Erőforrás Minisztériumának tájékoztatóit! Az intézmény vezetője csak hivatalos értesítések alapján intézkedjen, adjon bármiféle tájékoztatást!

Kedves Kollégák! Most nagy összefogásra, szolidaritásra, higgadt, felelősségteljesen gondolkodó vezetőkre, alkalmazotti közösségekre van szükség. Kérek mindenkit, hogy hiteles információkkal, jó-gyakorlatok megosztásával segítsük egymás munkáját!

Vigyázzon mindenki magára! Vigyázzunk egymásra!

Kérdése van a távmunkával kapcsolatosan? Tanácsot szeretne? Kérdezze szakértőnket online díjímentesen az alábbi űrlap kitöltésével: www.oviadmin.hu/Szakmai segítség!

2020-03-25
 
Írta: Nagyné Szabó Etelka
 
Rovat: módszertár

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

TECHNIKAI SEGÍTSÉG
SZAKMAI SEGÍTSÉG
óvoda | óvodás gyermek | óvodai élet | óvodapedagógusok honlapja | óvodapedagógus alkalmassági vizsga | óvodapedagógus munkaköri leírása | óvodapedagógus portfólió | óvodapedagógus ponthatár | óvodai információk | óvodai cikkek | óvodai folyóirat | óvodai magazin| óvodai adminisztráció | letölthető anyagok | óvodai dokumentumok | óvodai portál | óvodai iratminták | óvodai módszertár | óvodavezető portál | óvónők szakmai weboldala

Az óvodák feladatai, lehetőségei a koronavírus-járvány idején

Technikai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Szakmai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Hírlevélre feliratkozás
Név:
Intézménynév:
E-mail:
Beosztás:
Telefon:
 
  OK  
Belépés
E-mail:
Jelszó:
 
  Belépés