BELÉPÉS  
KAPCSOLATFELVÉTEL
 
MOBILAPP  
KIPRÓBÁLOM DÍJMENTESEN

„Egy kicsi mozgás…”



Nincs képességfejlesztés mozgás nélkül. Az óvodapedagógusok napi tapasztalata, hogy a gyerekeknek egyre inkább szükséges a célzott fejlesztés. Az alábbi cikkben egy gyakorló pedagógus projektjét olvashatja.

 



A gyerekek folyamatosan „izegnek-MOZOGNAK”, szokták mondani. Különösen igaz ez az óvodás korú gyerekekre, akiknek szüksége is van a mozgás minél változatosabb formáira, minél több mozgási lehetőségre a nap folyamán, hogy idegrendszerük optimálisan fejlődjön.


Az óvodai napirend sok időt, és tevékenységet biztosít a mozgásra. Kezdve a szabad játék, szervezett tevékenységek alkalmával, valamint a mindennapos torna, udvari játék, séták, kirándulások során.
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több gyerek érkezik az óvodába magatartás, tanulás zavarral, melyek háttere sokféle okokra vezethetőek vissza, de van egy közös kapcsolódási pont: a MOZGÁS.


 A mozgásfejlődés valamilyen zavara kihat a gyerek fejlődésére, viselkedésére, ezért a megoldás is ennek a területnek a fejlesztésével kezdődik. Szerencsére ma már sokféle mozgásterápia van, amely segíti a gyerekek személyiségének fejlődését. Nekünk, óvodapedagógusoknak abban van a felelősségünk, hogy ha problémát észlelünk a gyerek fejlődésében, a szülőkkel együttműködve támogassuk abban őket, hogy a megfelelő szakemberhez irányítsuk őket.


Azonban az óvoda is sokat tehet azért, hogy a  gyerekek spontán, játékos helyzetekben vagy éppen célzott tevékenységek és speciális eszközök segítségével minőségi mozgást végezzenek.

Néhány példát szeretnék erre bemutatni, melyek a mi óvodánkban beváltak, és sikeresen alkalmazzuk azokat.
-    Pedagógiai Programunkban kiemelt terület a mozgás:
„A gyermekek legalapvetőbb természetes megnyilvánulása a mozgás. Az egyéni szükségleteket és képességeket figyelembe véve minden gyermek számára minden nap lehetőséget biztosítunk e tevékenységre. Alapfeltétele a testi-lelki egészségnek. A testi nevelés része. A társakkal együtt végzett mozgás a gyermek észlelésének, az önfegyelemének, alkalmazkodásának, kooperációs képességének fejlesztését segíti elő. Szakemberek szerint a "a mozgás, a minden tudás alapja." Általa olyan tapasztalatokhoz jut a gyermek, mely elősegíti az érzékelő és pszichés funkciók fejlődését, összhangját. Mozgásszegény életmódunk miatt, illetve lakótelepi óvoda lévén, prioritást élvez a napi tevékenységek körében. Programunk szemlélete szerint ez a tevékenység csak akkor éri el célját, ha nyugodt környezetet biztosítunk, s a gyermekek jó közérzettel, örömmel végzik. A gyermekek belső szükségletéből fakadó napi tevékenység. Mindent felhasznál és kihasznál ennek kielégítésére. A mi feladatunk az, hogy segítsük ebben. Ezért minden csoport öltözőjét több mozgásra alkalmas eszközzel telepítettük be. Itt a gyermekek önállóan játszhatnak. Szabályok a balesetek megelőzése érdekében működnek, az eszközöket lehetőség szerint váltogatjuk. A csoportszobákban a középső teret üresen hagyjuk a gyermekek spontán kezdeményezésére. Ezek elsősorban körjátékok, kisebb teret igénylő népi játékok. Lehetőség van ugróiskolára is. Az igazi szabad, önfeledt mozgás helye az udvarunk. A nagymozgásokra itt van a legtöbb korlátozás nélküli lehetőség. A csoportok nincsenek elkülönítve……”


-    Szervezett mozgásos tevékenységek lehetőségei:
•    Mindennapos testnevelés: lehetőleg az udvaron tartjuk, időtartamakb.10 perc. Rossz idő esetén az aula szolgálja a mozgásos tevékenységek helyét, melyek mindig játékos formában az aktuális projekthez kapcsolódó tematikát követnek.
•    Nagytorna: minden csoportnak heti 1 nap van kijelölve, amikor sokféle eszközzel hosszabb ideig tartó mozgást biztosítunk a gyerekeknek.
•    Udvari élet szervezése: Óvodánk udvarát és az eszközöket közösen használhatják a gyerekek. Az udvar 4 fő részét az óvodapedagógusok forgórendszerben felügyelik, ahol változatos tevékenységeket szerveznek, melyek között mindig van valamilyen mozgásos játéklehetőség is. Ezek mellett a biciklizés, motorozás, hintázás mászás, bújás, csúszás, labdajátékok lehetősége folyamatos a gyerekek számára.

-    Csoportokhoz tartozó tornaszoba:
A mozgásos tevékenységek bővítése céljából a régi öltözőket, melyek a csoportokhoz tartoztak átalakítottuk tornaszobának. Ezt a helyiséget egyszerre 2 gyerek használhatja forgó rendszerben. A gyerekek reggel kirakják a jelüket, hogy kivel, mikor szeretnének tornázni. Mindenhol van bordásfal, trambulin, és sokféle tornaeszköz, amelyeket cserélgetünk (babzsák, labdák, karika, lépőkövek, libikóka…..)
-A tornaszoba egyik speciális eszköze a csoportomban a csepphinta, melynek alkalmazását meleg szívvel ajánlom mindenkinek!
Azt már mindenki hallotta, hogy az anyaméhet formázó hintának fejlesztő hatása van, de mik is ezek? használják terápiás céllal az idegrendszer érésének elősegítésére, biztonságérzetet ad, fejleszti az egyensúlyérzéket, segíti a téri tájékozódás a vesztibuláris rendszer fejlődését, koncentrációs készséget. Lehet benne relaxálni, ellazulni, hintázni, vagy csak elbújni, mert biztonságot nyújt.
Ehhez kapcsolódva én is használom magatartásbeli zavarok enyhítésére is. Nagyon jól lehet alkalmazni az izgága, agresszív gyerekek esetében, akik ebben a hintában ellazulnak, levezetik a feszültséget, elvonulhatnak egy kis időre „megnyugodni”.


A tornaszobában szívesen használjuk a gördeszkát, melyen hasalva, ülve nagyon jókat lehet gurulni, vagy egymást gurítani.
Ez a tér alkalmas arra is , hogy különféle vonalakat, formákat (ugróiskola, csigavonal, egyenes, háztető, kör, négyzet, háromszög….) ragaszunk fel, melyeket különféle járásmódokkal eszközökkel, tudnak bejárni. Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon hatékony módja a térbeli tájékozódás, térirányok, testséma fejlesztésére.

Örömmel fejlesztené csoportját a mozgás segítségével, de ötletekre, tanácsra lenne szüksége? Jelentkezzen konferenciánkra, és vegyen részt szakértőnk, Tótszöllősy Tünde előadásán díjmentesen!

2019-05-07
 
Írta: Juhászné Almási Zsuzsanna
 
Rovat: mozgás

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

TECHNIKAI SEGÍTSÉG
SZAKMAI SEGÍTSÉG
óvoda | óvodás gyermek | óvodai élet | óvodapedagógusok honlapja | óvodapedagógus alkalmassági vizsga | óvodapedagógus munkaköri leírása | óvodapedagógus portfólió | óvodapedagógus ponthatár | óvodai információk | óvodai cikkek | óvodai folyóirat | óvodai magazin| óvodai adminisztráció | letölthető anyagok | óvodai dokumentumok | óvodai portál | óvodai iratminták | óvodai módszertár | óvodavezető portál | óvónők szakmai weboldala

„Egy kicsi mozgás…”

Technikai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Szakmai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Hírlevélre feliratkozás
Név:
Intézménynév:
E-mail:
Beosztás:
Telefon:
 
  OK  
Belépés
E-mail:
Jelszó:
 
  Belépés